joi, 22 iulie 2010

GIBRALTAR













Gibraltar (de la Djebel al-Tarik, « muntele Tarik ») este un teritoriu britanic de peste mări, singurul situat în Europa.Gibraltarul se află în Europa de sud-vest, în sudul Spaniei, mărginind strâmtoarea Gibraltar, care leagă Mediterana cu Oceanul ATLANTIC.Înainte de cucerirea arabă a Stâncii Gibraltar, aceasta era denumită Muntele Calpe.
La începutul secolului VII şeful berber Tariq Ibn Ziyâd, a stabilit aici un cap de pod spre Europa, căruia i-a dat numele său.
Dupa aproape un secol de batalii teritoriul a fost recucerit definitiv de spanioli în timpul lui Ferdinand al IV-lea în 1462 pana la 25 august 1704, cand a fost cucerit de forţele britanice conduse de amiralul George Rooke, fapt recunoscut de Spania prin tratatul de la Utrecht din 1713.
Gibraltarul, în prezent, este revendicat de Spania, ceea ce constituie o cauză majoră a disensiunilor diplomatice hispano-britanice. În 1967, pe 10 septembrie, a avut loc un referendum prin care populatia teritoriului a respins anexarea la Spania. Aceasta dată a devenit sărbătoare naţională.
Gibraltarul este şi scaun episcopal anglican, iar dieceza de Gibraltar cuprinde parohiile din diaspora engleză continentală. Episcopul actual e Geoffrey Rowell.sursa Wikipedia 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu